İŞ DÜNYASI ORTAK MESLEK KOMİTESİ TOPLANTISI

İş Dünyası Ortak Meslek Komiteleri Buluşması Gerçekleştirildi

Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Borsası, Bünyan, Develi ve Yahyalı Ticaret Odaları işbirliğinde düzenlenen İş Dünyası Ortak Meslek Komiteleri Buluşması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahid Özden, MHP İl Başkanı Baki Ersoy, Kayseri’deki odalar ve borsanın Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları, meclis ve meslek komiteleri üyeleri, belediye başkanları ve iş dünyasından çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını odalar adına yapan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “16 Nisan’da yapılacak olan referandumdan önce yaptığımız bu toplantının ilimize, ülkemize ve iş dünyasına olumlu katkılar sağlamasını temenni ediyorum. Bulunduğu coğrafyadaki birçok sıkıntıya rağmen ülkemizin son yıllarda yakaladığı büyüme trendi ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı için koymuş olduğu hedefler hepimizi heyecanlandırmaktadır. Bu hedeflere ulaşabilmek için hükümetimizin vermekte olduğu teşvik ve desteklerin değerlendirilmesi, daha çok üretip, istihdam sağlayıp, ihracatımızın artırılabilmesi için iş dünyası olarak bizim de çok gayretli olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hiçyılmaz, “Türkiye 2000’li yılların başından itibaren ekonomi ve siyaset başta olmak üzere birçok alanda daha iyi noktalara gelmeye başlamıştır. Özellikle 2013 Mayıs’ına gelindiğinde, ekonomik olarak Cumhuriyet tarihinin en olumlu verilerinin alındığı bir dönem yaşanmıştır. O dönemde; enflasyon oranı yüzde 6’lara kadar inmişti, Devlet İç Borçlanma Faiz Oranı yüzde 9’lara, aylık ticari kredi faiz oranı ise yüzde 8.95’e kadar gerilemişti. Yine o dönemde; IMF’ye olan borçların tamamı ödenmiş ve hatta IMF’ye borç verme noktasına kadar gelinmişti. Kişi başına düşen milli gelir bu dönemde 10 bin 500 dolar civarında gerçekleşmişti, 2013’e kadar istikrarlı şekilde süren büyüme 2013 yılında yüzde 4 olmuştu. 2013 yılı Mayıs ayında ulaşılan bu çok olumlu tablo iç ve dış mihrakları çok rahatsız etmiştir. Ülkemizin gelişmesini durdurabilmek için tezgahlanan kirli oyunlar, önce Mayıs 2013’te Gezi olaylarında kendini göstermiş, arkasından 17-25 Aralık 2013 komplo girişimleri ile devam etmiş ve nihayet 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimi ile en tepe noktasına ulaşmıştır.15 Temmuz’da askeri silahla kirli emellerine ulaşamayan bu hain odaklar bu kez de ekonomik silahlarını kullanmaya başlamışlardır. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin gereksiz ve zamansız bir şekilde kredi notunu düşürme gayretleri, bunların bir örneğidir. Bazı çevreler tarafından yürütülen, dünyanın siyasi ve ekonomik şeklini değiştirmeye yönelik müdahaleler 2017 yılında da maalesef devam etmektedir. Özellikle son zamanlarda Avrupa Birliği ülkelerinin, ülkemize karşı takındıkları tutum ve davranışlar çok manidardır. Yeri geldiğinde kendilerinden başka ülkelere demokrasi dersi vermeye kalkışan bu ülkeler, iş kendilerine geldiğinde ne kadar anti-demokrat olduklarını göstermişlerdir. Maskeleri bir sefer daha düşmüş, gerçek yüzleri görülmüştür. Sözüm ona kendi değerleriyle çelişmekten utanmamışlar, sıkılmamışlardır. Tek dişli canavar oldukları bir kez daha anlaşılmıştır. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu sıkıntılı sürecin en az zararla atlatılmasında, sayın cumhurbaşkanımızın çok büyük çabası olduğunu ve basiretli bir yönetim tarzıyla ülkemizi badirelerden kurtardığını belirtmek isterim. Son 14 yıldır tek başına iktidar dönemi yaşanan ülkemizde birçok konuda, ama özellikle ekonomik manada çok büyük gelişmeler sağlanmıştır. Ülkemizin daha çok kalkınması ve dünyadaki hak ettiği yere ulaşabilmesi; daha çok üretmek, daha fazla insana iş ve aş kapısı oluşturmak ancak iş dünyasının göstereceği performansla mümkün olabilecektir. Bunun da en önemli unsurunun siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasından geçtiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Hiçyılmaz, “Geçmişte kurulan koalisyon hükümetlerinin basiretsiz yönetimleri, Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasındaki anlaşmazlıklar, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanamaması, ülkemizde çok büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olmuştur. O dönemlerde, ülkemizin IMF’ye olan borçları artmış hatta 50 sente muhtaç olacak bir duruma dahi düşürülmüştür. Bu sıkıntılardan ülkemiz ancak, 2002 yılından itibaren kurulan ve kendi içinde çok uyumlu çalışan hükümetler vasıtasıyla kurtulmuş ve bugün dünyada adından söz ettiren bir konuma gelmiştir. Son 14 yılda sağlanan siyasi istikrarın bundan sonraki yıllarda da devam edebilmesi ve kalıcı hale gelmesi, iş dünyası olarak bizim olmazsa olmazımızdır. Bizler;  daha güçlü, istikrarlı, uzun vadeli planlara açık olan, siyasette krizlerin yer bulmadığı bir sisteme kavuşmak istiyoruz. İşte, içinde bulunduğumuz referandum sürecinin, bu şartların sağlanması için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 16 Nisan’da yapılacak olan referandumun ülkemize, milletimize ve iş dünyamıza olumlu katkılar sağlamasını bir kez daha temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Türkiye’nin zor bir coğrafyada olduğunu ve bu coğrafyada ayakta kalmanın tek yolunun güçlü olmaktan geçtiğini vurguladı. AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahid Özden ve MHP İl Başkanı Baki Ersoy da toplantıda referanduma ilişkin görüşlerini paylaştı. Toplantının sonunda; Odalar ve Borsanın başkanları tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hediye takdim edildi.